FootballTransfers.com
·31. Dezember 2024
FootballTransfers.com
·31. Dezember 2024
© IMAGO/FootballTransfers
Ajax gaf afgelopen seizoen opnieuw het meeste uit aan salarissen van alle clubs in de Eredivisie. Ondanks een zeer teleurstellend jaar, waarin het werd uitgeschakeld in de KNVB Beker door amateurs en vijfde eindigde in de competitie, strooiden de Amsterdammers met miljoenen. Voetbal International geeft een inkijkje in hoeveel iedere club afgelopen seizoen uitgaf aan salarissen.
Ajax blijft de grootste spender in de Eredivisie met een salarisbudget van 99 miljoen euro, ondanks recente bezuinigingen na het mislopen van de Champions League. Toch heeft de financiële overmacht van Ajax, die tussen 2018 en 2022 duidelijk zichtbaar was, terrein verloren. Waar de club in die jaren tweemaal zoveel uitgaf aan salarissen als PSV en Feyenoord, is het verschil inmiddels flink geslonken. Gezien de flinke bezuinigingen in Amsterdam, is de kans groot dat het verschil tussen de topclubs de komende jaren alleen maar verder zal afnemen.
Vorig seizoen gaf Ajax slechts 21 procent meer uit dan PSV, mede doordat de Eindhovenaren hun selectie en staf beloonden met bonussen na een succesvol seizoen. Feyenoord, onder leiding van succestrainer Arne Slot, zag zijn salarisuitgaven met 78 procent stijgen, waarmee het zijn positie als uitdager verder verstevigde. De krimpende kloof weerspiegelt een hernieuwde balans in de Eredivisie, waarin de drie topclubs stevige financiële stappen zetten.
*Vorig seizoen actief in Keuken Kampioen Divisie
Achter de topclubs van de Eredivisie bevindt AZ zich in een niemandsland. Het gat met Feyenoord lijkt onoverbrugbaar, terwijl de achtervolgers zoals FC Twente en FC Utrecht op aanzienlijke afstand staan. Hoewel AZ twaalf miljoen euro meer uitgeeft dan FC Twente, weerspiegelt dit bedrag volgens Tom Knipping van Voetbal International niet volledig de grotere mogelijkheden van de Alkmaarders. De club heeft aanzienlijk meer personeelsleden. In termen van spelersbudget voor de A-selectie is het verschil met FC Twente dan ook minder groot dan de totale cijfers doen vermoeden.
FC Twente lijkt langzaam richting het niveau van AZ te groeien. Sinds de club in 2018 aan een faillissement ontsnapte, voerde zij een zuinig beleid, mede door strikte voorwaarden van de gemeente. Nu die remmen zijn losgelaten en Twente profiteert van inkomsten uit Europese competities, krijgt de Enschedese club meer financiële ruimte om te investeren. Mede hierdoor slaagde FC Twente er recent in om de contracten van sterspelers Sem Steijn en Michal Sadílek open te breken en te verlengen.
Achter Twente en Utrecht heeft NEC zichzelf naar voren geschoven als de leider van het achterveld, mede dankzij de steun van aandeelhouder Marcel Boekhoorn. Dit resulteerde vorig seizoen in de op één na hoogste klassering uit de clubgeschiedenis. In de onderste regionen blijft het echter mogelijk om met slimme investeringen of een kapitaalkrachtige aandeelhouder snel stappen te maken, iets waarin Go Ahead Eagles al jaren excelleert. De club uit Deventer slaagde er afgelopen seizoen in om een ticket voor de Conference League te bemachtigen, ondanks het laagste salarisbudget. Fortuna Sittard ontbreekt in de lijst van VI. De Limburgers hebben hun jaarrekening nog niet gepubliceerd.