Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus | OneFootball

Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·16 October 2024

Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus

Article image:Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus
Article image:Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus
Article image:Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus

© IMAGO

Ajax zag Mohammed Kudus vorig jaar naar West Ham United vertrekken. Hoewel de Amsterdamse club onder de toenmalige leiding van directeur voetbalzaken Sven Mislintat destijds tal van spelers aantrok, bleef een echte vervanger voor de 24-jarige buitenspeler annex aanvallende middenvelder uit. Volgens de data van SciSports kan Ajax bij Stoke City met Million Manhoef een soortgelijke speler als Kudus oppikken.


OneFootball Videos


Kudus trok op achttienjarige leeftijd naar Europa, waar hij door FC Nordsjaelland werd opgepikt bij het Ghanese Right to Dream. Na twee jaar in de Deense competitie sloeg Ajax toe. De Amsterdammers betaalden negen miljoen euro en Kudus groeide na twee seizoenen uit tot sterkhouder. Na in totaal 87 duels namens Ajax, waarin hij goed was voor 27 doelpunten en 12 assists, klopte West Ham aan. Een transfersom van 43 miljoen euro, exclusief bonussen, was voldoende om de Ghanees international over te nemen.

Article image:Ajax kan toeslaan in Engeland voor langverwachte opvolger Mohammed Kudus

© Toon Dompeling - Mohammed Kudus in het shirt van Ajax

Bij West Ham heeft Kudus zich in korte tijd ontpopt tot een belangrijke kracht. In zijn eerste jaar voor the Hammers kwam hij 45 duels in actie. Hierin was hij goed veertien doelpunten en zes assists. Dit seizoen staat de teller van Kudus op negen optredens en was hij een keer trefzeker en gaf hij een assist. De prestaties van de dribbelaar zijn niet onopgemerkt gebleven, daar hij in Engeland op de radar is verschenen van onder meer Liverpool. In Spanje aast Barcelona ook op zijn handtekening. Ajax wacht ondertussen af, daar de club ook profiteert van een aanstaande miljoenentransfer.

Waar Kudus vorig seizoen furore maakte bij West Ham, kwakkelde Ajax juist onder leiding van Maurice Steijn en later John van 't Schip. De Amsterdammers spendeerden miljoenen op de transfermarkt, maar wisten geen vervanger aan te trekken voor Kudus. Intussen heeft technisch directeur Alex Kroes een poging gedaan om schoon schip te maken en timmert Ajax met Francesco Farioli hard aan de weg omhoog.

De Italiaanse oefenmeester zit echter bij Ajax krap in de buitenspelers, waar hij op de rechtsbuitenpositie alleen kan beschikken over Bertrand Traoré en Christian Rasmussen. Eerstgenoemde is daarbij niet altijd fit. Indien Ajax nog wil toeslaan voor een nieuwe rechtsbenige vleugelspits en daarbij een soortgelijk type als Kudus wil aantrekken, kan Manhoef van Stoke City volgens de data van SciSports uitkomst bieden.

Volgens de gegevens van het data-analysebureau heeft Manhoef qua speelstijl een similarity van 99 procent met Kudus. Beide buitenspelers worden aangemerkt als Classic Winger en creeren veelvuldig kansen vanuit balbezit vanaf de flanken. Zowel Kudus als Manhoef is als vleugelspits veelvuldig hier te vinden, geeft daarbij graag voorzetten en staat er niet per se om bekend om van buiten het strafschopgebied de bal op doel te schieten.

Manhoef streek afgelopen winter neer bij Stoke City, dat destijds vier miljoen euro overmaakte naar Vitesse. In zijn eerste half jaar namens the Potters kwam de 22-jarige aanvaller veertien duels in actie en was hij goed voor drie doelpunten en één assists. Dit seizoen staat de teller op 768 minuten, verdeeld over 11 wedstrijden. Manhoef kwam tot op heden tot drie treffers en één assist en heeft een duidelijk doel voor ogen: de Premier League, zo gaf hij te kennen tegenover het Algemeen Dagblad.

Ajax kan Manhoef mogelijk met dit doel helpen, maar zal daar wel een aardige transfersom tegenover moeten zetten. De jeugdinternational van Oranje staat namelijk nog tot medio 2028 onder contract en stond afgelopen zomer in de belangstelling van Leeds United. Volgens Engelse media verlangde Stoke City ongeveer tien miljoen euro voor Manhoef, die momenteel een Estimated Transfer Value (ETV) vertegenwoordigt van 3,1 miljoen euro.

View publisher imprint