Marco van Basten: 'Hij had toch bij Ajax moeten voetballen? Het is nota bene om de hoek' | OneFootball

Marco van Basten: 'Hij had toch bij Ajax moeten voetballen? Het is nota bene om de hoek' | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·22 October 2024

Marco van Basten: 'Hij had toch bij Ajax moeten voetballen? Het is nota bene om de hoek'

Article image:Marco van Basten: 'Hij had toch bij Ajax moeten voetballen? Het is nota bene om de hoek'
Article image:Marco van Basten: 'Hij had toch bij Ajax moeten voetballen? Het is nota bene om de hoek'

© Ziggo Sport

Marco van Basten snapt niet waarom Ajax nooit werk heeft gemaakt van de komst van Vangelis Pavlidis, die jarenlang uitblonk bij AZ. De Griekse spits staat woensdag met Benfica tegenover Feyenoord en kwam maandagavond ter sprake bij Rondo op Ziggo Sport. Van Basten is van mening dat Pavlidis de ontbrekende schakel had kunnen zijn voor het huidige Ajax.


OneFootball Videos


Van Basten, drievoudig winnaar van de Ballon d'Or, was kritisch over Ajax en hun verzuim om Pavlidis naar Amsterdam te halen toen hij nog in de Eredivisie speelde. "Hij had toch bij Ajax moeten voetballen?" merkte Van Basten op. "Hij speelde notabene in Alkmaar. Dat is om de hoek." De oud-international liet hiermee zijn teleurstelling blijken over de scouting en transferstrategie van Ajax, vooral gezien het feit dat Pavlidis al bekend was binnen de Nederlandse competitie. Van Basten ziet het als een gemiste kans voor de Amsterdammers, die al jaren op zoek zijn naar een kwalitatieve spits.

"Dan heeft Ajax de afgelopen jaren zo lang lopen klooien... Niet te geloven, ik vind het echt belachelijk," ging Van Basten verder. Zijn woorden weerspiegelen de frustratie die hij voelt over het beleid van Ajax, vooral wanneer hij ziet hoe Pavlidis zich heeft ontwikkeld en nu bij een topclub als Benfica speelt.

Vangelis Pavlidis maakte bij AZ een sterke indruk als centrumspits. Sinds zijn komst in de zomer van 2021 groeide hij al snel uit tot een van de belangrijkste spelers van de Alkmaarse club. Pavlidis stond bekend om zijn scorend vermogen, snelheid en intelligente loopacties. In zijn eerste seizoen voor AZ wist hij meteen regelmatig het net te vinden, en hij bouwde verder op dat succes in de daaropvolgende seizoenen. Zijn productiviteit voor het doel en het vermogen om teamgenoten in stelling te brengen, maakten hem een waardevolle speler in de Eredivisie.

Onder leiding van trainer Pascal Jansen bleef Pavlidis zich ontwikkelen, waarbij hij vooral in Europese wedstrijden voor AZ van grote waarde was. Zijn bijdrage in de Conference League-campagne van AZ, waarin de club de halve finales bereikte, onderstreepte zijn belang voor het team. Met zijn fysieke kracht en technische vaardigheden trok hij uiteindelijk de aandacht van buitenlandse clubs, wat in de zomer van 2023 resulteerde in een lucratieve transfer naar Benfica.

Pavlidis maakte afgelopen zomer de overstap van AZ naar Benfica. De Portugese club betaalde achttien miljoen euro voor de Griekse spits, die daarmee een nieuwe uitdaging aanging in Lissabon. Zijn vertrek uit de Eredivisie werd door velen gezien als een logische stap in zijn carrière, na zijn succesvolle tijd bij AZ.

Hoewel Pavlidis tijdens de voorbereiding op het seizoen meteen zijn stempel leek te drukken met doelpunten, heeft hij het in de officiële wedstrijden wat lastiger. In negen basisplaatsen en één invalbeurt heeft hij tot nu toe twee doelpunten en twee assists gemaakt in de Portugese competitie. In de Champions League blijft de teller vooralsnog op nul staan, iets waar hij tegen Feyenoord misschien verandering in kan brengen.

View publisher imprint