Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore | OneFootball

Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore | OneFootball

Icon: FR12.nl

FR12.nl

·9 Februari 2025

Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore

Gambar artikel:Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore

In deze rubriek gaan we langs bij Feyenoorders in het buitenland. Mensen die supporter zijn van Feyenoord, maar op grote afstand de liefde voor hun club moeten onderhouden. Hoe is de liefde voor Feyenoord ontstaan? Hoe volg je Feyenoord vanuit het buitenland? Van het Caraïbisch gebied tot Sydney en van Toronto tot Lissabon. Feyenoorders zijn overal en allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: de liefde voor de club. Voor deze tweede aflevering spraken we met Lex, woonachtig in Singapore.

"Ik ben in 2018 naar Maleisië verhuisd. Toen ben ik naar Bangkok gegaan voor hetzelfde bedrijf", vertelt de geboren Rotterdammer. "Vervolgens kwam Covid en heb ik een paar maanden doorgebracht op een catamaran bij Phuket. Dat was een goede tijd. Daarna ben ik een paar maanden naar Indonesië gegaan en in 2021 ben ik in Singapore terecht gekomen. Ik wilde altijd wel in het buitenland wonen en via LinkedIn kon ik dezelfde baan als in Nederland krijgen, maar dan in Maleisië."


Video OneFootball


Nadat Lex kort heeft verteld hoe hij in het buitenland terecht is gekomen, willen we uiteraard graag weten hoe hij Feyenoord momenteel volgt vanuit Azië. In Singapore is het winters zeven uur later dan in Nederland, waardoor vooral de avondwedstrijden op zaterdag of doordeweeks lastig te volgen zijn. "Ik las het artikel van Arjen op Utila, en toen dacht ik wel van 'hij ervaart hetzelfde'. Elke dinsdag als ik wakker wordt, luister ik naar Kein Geloel. Ik hoor ze altijd klagen over hoe vervelend de middagwedstrijden zijn, maar voor mij is dat echt top!"

"De Champions League-wedstrijden om 21:00 uur zijn wel echt killing. Ik heb er een paar gekeken. Tegen Manchester City, Benfica en Bayern München dacht ik vooraf dat het zo kansloos was dat het niet de moeite waard zou zijn om 's nachts op te staan. Ik heb Salzburg wel gezien, dus dat is wel een beetje pech", lacht Lex de pijn weg. "Als je het mij vraagt zijn er te weinig middagwedstrijden."

Na de oproep op Instagram bleek Lex zeker niet de enige Feyenoorder die in Singapore woont. "Er zitten hier wel een paar mensen die in Rotterdam gestudeerd hebben. Daar zit ik mee in een appgroepje en dan spreken we af en toe af. Vooral tijdens de Conference League-campagne hebben we veel samen gekeken. Dan stonden we om 3:00 uur bij iemand op de stoep die de hele nacht had geprobeerd om bitterballen te maken", deelt de Kralinger zijn herinneringen aan het mooie Europese avontuur.

Terwijl Lex ergens in 2002 voor het eerst in De Kuip kwam, heeft zijn Maleisische vriendin alleen de jaren onder Arne Slot meegemaakt als kersverse Feyenoord-fan. "Die dacht echt 'wauw, Feyenoord is een hele goede club.' Ik heb haar al die tijd verteld dat het weer een ander verhaal is als Slot zou vertrekken. Nu komt ze erachter dat Feyenoord ook best wel vaak verliest. De hele nieuwe generatie weet niet hoe zwaar het soms is om Feyenoorder te zijn."

Gambar artikel:Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore

Genietend van de avondzon in Singapore met een rood-wit Feyenoord-shirt aan

Eerste wedstrijd in De Kuip

Lex is opgegroeid in een voetbalfamilie waar alleen liefde voor Feyenoord is toegestaan. Het feit dat één van zijn broertjes ooit uitsprak AZ wel leuk te vinden, hoort hij ruim 25 jaar later nog wekelijks. "Dat is echt niet toegestaan. Mijn eerste keer in De Kuip was tegen Glasgow Rangers en eindigde in 3-2. Een gozer van Glasgow kreeg toen zijn tweede gele kaart, maar dat had de scheidsrechter niet door. De hele Kuip vloog in vuur en vlam. Ik wist echt niet wat me overkwam. Een paar weken later wonnen we de UEFA Cup."

"Bij die wedstrijd tegen Glasgow raakte ik echt onder de indruk van Feyenoord en de sfeer er omheen", klinkt het via de telefoon vanuit Singapore. "Ik heb ook nog een paar jaar een seizoenkaart gehad. Eerst op vak VV en toen op vak S, dat was wel echt leuk. We gingen ook naar uitwedstrijden en dan zaten we heel erg brak in de trein. Dat was echt een mooie tijd. Ik kan me ook herinneren dat ik mijn vader meenam naar vak S en hij begon te fluiten, dan zie je zoveel boze gezichten naar hem kijken. Hij is nooit meer teruggegaan naar vak S", vertelt Lex lachend.

De eerste wedstrijd van Lex in De Kuip

Spraakmakende spelers

Lang hoeft Lex niet te na te denken als hij de vraagt krijgt welke Feyenoorder hem het meest aansprak tijdens 'zijn beginjaren' als trouwe supporter. "Dat is wel echt Van Persie", reageert de Rotterdammer stellig. In het huidige elftal valt de keuze op Justin Bijlow. "Ik vind dat echt een koning. Hij is zo'n goede gozer. Hij is echt de belichaming van Feyenoord, want elke keer krijgt hij tegenslagen, maar toch staat hij telkens weer op. Die man ademt Feyenoord."

Mooiste herinnering

Net als iedere andere supporter heeft Lex uiteraard mooie herinneringen aan Feyenoord. Na een lange stilte klinkt het vieren van de UEFA Cup-winst met zijn vader en broers als een waarde vol moment, maar ook het kampioenschap van 2017. "Bij het kampioenschap stond ik op de Binnenrotte. Ik was er met mijn oudste en jongste broer. Na die wedstrijd was iedereen zo vrolijk en iedereen mocht elkaar. Het was zo'n fijn moment om met de hele stad te vieren. Dat kampioenschap is het mooiste moment wat ik heb meegemaakt met Feyenoord."

Als herinnering in Singapore komt de halve finale in de Conference League bij Lex naar boven. "Met een paar Rotterdammers zouden we in mijn appartement gaan kijken, maar die kwamen toch niet opdagen. Ik had mijn zitkamer verbouwd en de bank verschoven met beamer en speaker, maar uiteindelijk zat ik er alleen met mijn huidige vrouw. Dan is de wedstrijd voorbij, bruis je van de blijdschap, maar is de hele stad donker. Het is zo'n rare manier om je dag te beginnen. Dat is het vervelendste voor een buitenlandse supporter."

Gambar artikel:Feyenoorders zijn overal: Tussen de wolkenkrabbers van Singapore

Het is geen Rotterdam, maar de skyline van Singapore mag er ook wezen.

Lihat jejak penerbit