Valentijn Driessen doet dringende oproep aan Ajax, PSV en Feyenoord | OneFootball

Valentijn Driessen doet dringende oproep aan Ajax, PSV en Feyenoord | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·4 Oktober 2024

Valentijn Driessen doet dringende oproep aan Ajax, PSV en Feyenoord

Gambar artikel:Valentijn Driessen doet dringende oproep aan Ajax, PSV en Feyenoord
Gambar artikel:Valentijn Driessen doet dringende oproep aan Ajax, PSV en Feyenoord

© Videostill De Oranjezomer

Valentijn Driessen heeft in zijn column in De Telegraaf aandacht besteed aan de mogelijke veranderingen op de transfermarkt. Het gehele transfersysteem staat op losse schroeven door een rechtszaak die aangespannen is door Lassana Diarra. De oud-voetballer van onder meer Real Madrid spande een rechtszaak aan omdat hij een doorlopend contract niet mocht opzeggen zonder een schadevergoeding te betalen.


Video OneFootball


In de zomer van 2013 maakte Diarra een transfer van Anzhi Makhachkala naar Lokomotiv Moskou, waar hij een contract voor twee seizoenen tekende. Een jaar later besloot hij dat hij weer wilde vertrekken uit Moskou. Hij zegde zijn contract eenzijdig op en wilde transfervrij tekenen bij Charleroi. De Belgische club benaderde de FIFA en de Belgische voetbalbond om te vragen of dit mogelijk was. Charleroi kreeg te horen dat de Fransman in dat geval zelf een schadevergoeding zou moeten betalen aan de Russische club én dat zijn nieuwe club ook juridisch verantwoordelijk zou zijn. Hierdoor besloot Charleroi de transfer niet door te zetten.

Juist voor Nederlandse clubs is het transfersysteem – officieel het afkopen van de restwaarde van de contractperiode van spelers – van levensbelang

- Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

De advocaat-generaal van het Europese Hof concludeerde in het voorjaar dat de manier waarop Diarra is behandeld moeilijk te rijmen is met de Europese regels op het gebied van mededinging en het vrije verkeer van personen. Binnen de Europese Unie staat het werknemers namelijk vrij om hun baan op te zeggen en binnen de Unie te gaan en staan waar zij willen. Het advies van de advocaat-generaal is vaak leidend voor de uiteindelijke uitspraak.

De uitspraak heeft mogelijk enorme gevolgen voor het huidige transfersysteem, ziet ook Driessen. "De kans is groot dat een beslissing van het Europees Hof spelers met tijdelijke contracten in staat stelt om met inachtneming van een redelijke opzegtermijn (zeg drie maanden zoals veelal geldt voor werknemers in het normaal maatschappelijk verkeer) over te stappen naar een andere club. Zo’n uitspraak betekent dat voetbalclubs van de een op de andere dag de volledige transferwaarde kwijtraken en daarmee een enorm vermogensverlies lijden."

"Juist voor Nederlandse clubs is het transfersysteem – officieel het afkopen van de restwaarde van de contractperiode van spelers – van levensbelang", vervolgt de chef voetbal van De Telegraaf. "Vanwege de geringere financiële armslag ten opzichte van de grote voetballanden worden spelers hier opgeleid. Zulke spelers staan voor nul euro in de boeken en worden vervolgens voor veel geld verkocht. Tel uit je winst. Een trucje dat trouwens door diverse grote clubs in Engeland zoals Manchester City en Chelsea is gekopieerd. Zij kopen jonge talenten voor weinig geld en als ze uiteindelijk het eerste elftal niet halen, komen ze op de markt voor clubs lager in de voedselketen.

Driessen ziet ook dat de aanpassing van het systeem in eerste instantie zeer ongunstig lijkt voor Ajax, PSV en Feyenoord. "Het opleiden zal nauwelijks lonen terwijl de inkomsten zonder transferbedragen voor Eredivisie-clubs substantieel lager liggen dan in de grote vijf voetballanden. Het verschil tussen arm en rijk zal alleen maar groter worden. Het zal creativiteit vragen van Nederlandse topclubs om bij te blijven in de Europese ratrace. Gedacht moet worden aan verdere intensivering van de jeugdopleiding, want dat mag financieel niet zoveel meer opbrengen; sportief blijft het altijd een levensader."Josip Sutalo zorgt voor financiële vraagtekens bij Ajax door drastisch gedaalde marktwaarde

Lihat jejak penerbit