FR12.nl
·7 April 2025
Van Persie maakt tactisch andere keuzes: "Goed recept geweest voor Feyenoord"

FR12.nl
·7 April 2025
Feyenoord is onder Robin van Persie bezig aan een goede reeks in de Eredivisie. Met de 0-1 zege op AZ van afgelopen weekend staat de teller nu op vier overwinningen op rij. Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International, merkte daarbij wel op dat die resultaten tot stand kwamen met ander voetbal dan waar Van Persie eigenlijk voor staat. Vooral tegen AZ moest hij zijn eigen spelprincipes wat laten varen.
Zwart voorspelde vooraf al hoe de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord zou lopen: de ploeg met het minste balbezit zou de drie punten pakken. "Welke ploeg het zou zijn, was afhankelijk van het wedstrijdbeeld. Het had ook andersom kunnen vallen", stelde hij in VI ZSM. "AZ had in het begin twee momenten, eerst met Parrott die erdoor was en op Wellenreuther stuitte, en daarna Poku die nog net werd achterhaald door Hancko. Valt een van die momentjes goed voor AZ, dan komt Feyenoord zelf juist in het wedstrijdbeeld waarin zij het spel moeten maken, waar ze moeite mee hebben. Nu was het andersom. Feyenoord nam de leiding en had daarna niet meer de noodzaak om risico's te nemen in het drukzetten en opbouwen. Ze konden het compact maken en op de eigen helft spelen. Zo ontstond het wedstrijdbeeld waar AZ dit seizoen iedere keer slecht uitkomt en waar Feyenoord resultaat mee haalt."
De wedstrijd was een groot contrast met Van Persies eerdere bezoek aan Alkmaar, waarin hij met sc Heerenveen met liefst 9-1 onderuit ging. "Toen kwamen ze echt om druk te zetten en op te bouwen, onder alle omstandigheden. Van Persie was zelfs na de 9-1 nederlaag nog trots dat zijn spelers hadden geprobeerd om zijn tactische principes uit te voeren. Nu was dat heel anders. Hij coachte al in de openingsfase richting Hadj-Moussa en Read om niet te snel en te agressief door te stappen. En nadat Feyenoord op voorsprong kwam, zette hij de boel dicht. AZ moest het spel maken en Feyenoord verdedigde en wachtte op momenten in de omschakeling. Het resultaat is dat Feyenoord onder Van Persie de laatste vier wedstrijden heeft gewonnen, en alle vier met minder balbezit dan de tegenstander."
Dat legde Zwart niet uit als iets negatiefs, maar juist als 'volwassen', 'zakelijk' en 'realistisch'. "Natuurlijk wil Van Persie het liefst positiespel spelen, maar er is niet heel veel tijd meer om dat in te slijpen. En het liefst wil hij hoog druk zetten op de helft van de tegenstander. Maar als je dan ziet dat Trauner soms in grote ruimtes één tegen één komt te staan tegenover Poku of Parrott, dan is dat ook een risico. Als dat niet meer nodig is omdat je al voor staat, kun je ook denken: we plooien iets terug en wachten op de momenten dat we eruit kunnen komen met Paixão en Hadj-Moussa. Dat is een goed recept geweest voor Feyenoord, ook in de Champions League-campagne. Je ziet dat Feyenoord door een voorsprong nu ook in de Eredivisie de kans krijgt om dat te doen."
Dat betekent overigens niet dat Feyenoord het drukzetten volledig links laat liggen. Juist door de manier van drukzetten, viel de 0-1, toonde Zwart aan. "De vleugelspelers speelden daar een belangrijk rol in, door veel naar binnen te knijpen om te voorkomen dat de tegenstander door de as kan opbouwen. Bij dat doelpunt trapte AZ in die val om Møller Wolfe aan de bal te krijgen. Als hij laag op eigen helft moet gaan opbouwen, komt hij bepaald niet in zijn kracht. Hij gaf een bal die niet geweldig was op Buurmeester. Daar werd de eerste fout gemaakt en zo ontstond een domino-effect. Dat hielp Feyenoord in deze wedstrijd. Tegen Twente werd zo ook een paar keer vanuit een drukmoment gevaar gesticht. Je ziet dus wel elementen terug van wat Van Persie wil. Maar wel met de handrem erop. Niet volle bak en 90 minuten lang; het is meer momenten kiezen. Misschien is dat wel realistisch, als je kijkt naar waar Feyenoord nu staat qua fitheid en omdat ze niet veel tijd hebben om patronen in te slijpen qua drukzetten en positiespel."