Ajax kan potentiële topspeler oppikken bij Qarabağ als alternatief voor Trésor | OneFootball

Ajax kan potentiële topspeler oppikken bij Qarabağ als alternatief voor Trésor | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·24 de outubro de 2024

Ajax kan potentiële topspeler oppikken bij Qarabağ als alternatief voor Trésor

Imagem do artigo:Ajax kan potentiële topspeler oppikken bij Qarabağ als alternatief voor Trésor
Imagem do artigo:Ajax kan potentiële topspeler oppikken bij Qarabağ als alternatief voor Trésor

© IMAGO

Ajax treft donderdagavond Qarabağ FK in de Europa League. Hoewel de club uit Azerbeidzjan niet bekend staat als zwaarste tegenstander van de Amsterdammers tijdens deze Europese campagne, is er toch een naam waar de clubleiding op zal moeten letten. Volgens de data van SciSports doet Ajax er namelijk goed aan om Nariman Akhundzada in de gaten te houden.


Vídeos OneFootball


Door het vertrek van zowel Carlos Forbs (op huurbasis naar Wolverhampton Wanderers) en Steven Bergwijn (verkocht aan Al-Ittihad) is de spoeling op de flanken voorin dun bij Ajax. Bertrand Traoré, Christian Rasmussen en de geblesseerde Steven Berghuis zijn de opties op de rechterflank voor Francesco Farioli, terwijl Mika Godts als enige linksbuiten overgebleven is bij de Amsterdamse club.

Ajax werd recentelijk nog in verband gebracht met César Huerta, die momenteel over een aflopend contract beschikt bij UNAM Pumas. De 23-jarige buitenspeler zag afgelopen zomer een transfer naar Liverpool in het water vallen en volgens Mexicaanse media zou Ajax hem nu naar Europa willen halen. Er is echter voldoende concurrentie, maar voor nu is de interesse uit Amsterdam het meest concreet.

De Europese reis naar Azerbeidzjan kan Ajax echter ook helpen in de zoektocht naar een nieuwe buitenspeler. De Amsterdammers deden naar verluidt namelijk afgelopen zomer een verwoede poging om Mike Trésor tijdelijk over te nemen van Burnley, maar slaagde er niet in. Volgens de data van SciSports heeft Akhundzada een similarity van 99 procent met de 25-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler.

Trésor en Akhundzada zijn beiden multi-inzetbaar in de voorhoede en worden door het data-analysebureau allebei getypeerd als Wide Playmaker. Zowel Trésor als Akhundzada is regelmatig betrokken in balbezit en ontvangt de bal vaak in de halfspace. De kansen die ze creëren kunnen worden opgezet vanaf de flank, maar in meer gevallen vanuit het centrum. Hoewel Trésor en Akhundzada in staat zijn om kansen te creëren vanuit het centrum, staan zij niet bekend om hun dribbels vanaf de flank richting het centrum.

Met een Skill van 57,7 doet Akhundzada momenteel nog onder voor Berghuis en Traoré, die volgens het algoritme van FootballTransfers een Skill hebben van respectievelijk 64,1 en 65,9. Met een Potential van 72,5 heeft Akhundzada echter wel het vermogen om uit te groeien tot een bepalende speler en de beste vleugelaanvaller van Ajax. Vlak daarachter komt Godts met een Potential van 69,8.

In hoeverre Qarabag openstaat voor een transfer van Akhundzada is niet bekend. De twintigjarige vleugelspits zette vijf maanden geleden nog zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis, waarmee hij nog tot medio 2028 vastligt bij de elfvoudig kampioen van Azerbeidzjan. Akhundzada vertegenwoordigt momenteel een Estimated Transfer Value (ETV) van 6,6 miljoen euro.

Akhundzada werd acht jaar geleden door Qarabag weggeplukt uit de jeugdopleiding van Xäzär en maakte in oktober 2022 zijn debuut in hoofdmacht op achttienjarige leeftijd. Vorig seizoen kende de talentvolle aanvaller zijn doorbraak en was hij goed voor 17 goals en 2 assists, verdeeld over 48 wedstrijden. Dit seizoen staat de teller op elf optredens namens Qarabag, waarin hij één keer tot scoren kwam en vijf assists gaf. De prestaties van Akhundzada zorgden vorige maand voor zijn debuut in het nationale elftal van Azerbeidzjan.

Saiba mais sobre o veículo