FootballTransfers.com
·02 de janeiro de 2025
FootballTransfers.com
·02 de janeiro de 2025
© IMAGO
Het verbod op gokreclames vanaf juli dit jaar zal grote gevolgen hebben voor voetbalclubs, schrijft het Algemeen Dagblad. Bas Raemakers van de Eredivisie CV noemt de financiële impact ‘fors’. Vooral kleinere clubs blijken extra kwetsbaar voor de beperkingen op het gebied van gokgerelateerde sponsoring.
Het verbod op gokreclames is al eerder in gang gezet. In 2022 werd aangekondigd dat reclames van online gokbedrijven geleidelijk zouden verdwijnen uit de sport en voetbalstadions. Het doel van deze maatregel is het tegengaan van gokverslaving, een prioriteit van het toenmalige kabinet.
Vanaf 1 januari 2023 waren spotjes voor online gokken al verboden op radio en televisie en sponsoring van programma’s en evenementen door gokbedrijven werd verleden tijd. De volgende stap in deze regelgeving, die op 1 juli 2025 ingaat, verbiedt aanbieders van online gokspelen om nog langer op sportshirts of andere zichtbare reclame-uitingen binnen de sportwereld aanwezig te zijn.
Voor veel voetbalclubs betekent dit het verlies van een belangrijke inkomstenbron. Vooral kleinere clubs zullen naar verwachting moeite hebben om vervangende sponsors te vinden. "De schade is fors", zegt Raemakers. "Wat wij hebben berekend is 40 miljoen euro directe impact door het wegvallen van sponsoring van clubs en 30 miljoen euro indirecte schade door het wegvallen van advertenties bij mediapartners.”
De Nederlandse voetbalorganisaties vinden dat zij geen eerlijke kans hebben gehad om een compromis te sluiten, waarbij de reclame aan banden werd gelegd en er alsnog sponsorgeld zou kunnen binnenkomen. "Direct nadat bekend werd dat de online kansspelmarkt gelegaliseerd werd, zijn wij samen gaan zitten met de hele sector om een plan te maken dit zelf te reguleren”, legt Raemakers uit. "We wilden dat spelers en trainers niet in reclames zouden meedoen. Daarbij wilden we een intensieve voorlichting aan spelers over matchfixing én aan supporters over gokverslaving. En ten slotte wilden we verregaande beperkingen in onze sponsorproposities. Dus dat het met mate zichtbaar mag zijn. We zijn daarin qua beperkingen al heel ver gegaan, maar dan moet je wel constructief met de politiek in gesprek kunnen gaan."
Dat is volgens hem echter niet gebeurd en dat kan zijn weerslag hebben op de sportieve prestaties. "Als je kijkt naar de top tien Europese competities en hoe het daar geregeld is op financieel gebied, dan is het sowieso al heel erg moeilijk om competitief te blijven. We hebben de ambitie om de zesde competitie in Europa te blijven. Nu loop je het risico dat we straks geen zesde meer zijn, maar dat we achtste of negende worden. En dat willen we volgens mij met z’n allen voorkomen. Ten slotte zijn we ook bang dat met deze beperkingen veel gokactiviteit terugkeert naar de illegaliteit.”