Dusan Tadic speelt donderdag in De Grolsch Veste tegen zijn ideale opvolger | OneFootball

Dusan Tadic speelt donderdag in De Grolsch Veste tegen zijn ideale opvolger | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·3 Oktober 2024

Dusan Tadic speelt donderdag in De Grolsch Veste tegen zijn ideale opvolger

Gambar artikel:Dusan Tadic speelt donderdag in De Grolsch Veste tegen zijn ideale opvolger
Gambar artikel:Dusan Tadic speelt donderdag in De Grolsch Veste tegen zijn ideale opvolger

© IMAGO

Dusan Tadic is donderdagavond terug in De Grolsch Veste. De aanvaller staat met zijn Fenerbahce tegenover zijn voormalige club FC Twente in de competitiefase van de Europa League. Bij FC Twente loopt volgens de data van SciSports met Daan Rots de ideale vervanger van Tadic rond. Is de rechtsbuiten van FC Twente klaar voor een stap hogerop?


Video OneFootball


Tien jaar na zijn vertrek bij FC Twente is Tadic terug in De Grolsch Veste. De aanvaller vertrok destijds als 25-jarige spelmaker voor veertien miljoen euro naar Southampton en keert nu als 35-jarige routinier terug in Enschede. In twee jaar tijd kwam Tadic tot 85 wedstrijden, 32 doelpunten en 36 assists voor FC Twente en groeide hij uit tot een publiekslieveling.

Bij Fenerbahce heeft de aanvaller inmiddels eenzelfde status bereikt. Tadic kwam in 2023 transfervrij over van Ajax en drukte met zijn ervaring en kwaliteiten direct zijn stempel op het spel van de Turkse topclub. Ondanks dat de jaren beginnen te tellen voor Tadic, is de Servisch international nog altijd van onschatbare waarde voor het team van José Mourinho en was hij dit seizoen in twaalf wedstrijden al goed voor vier doelpunten en zes assists.

Voor Tadic zal de wedstrijd tegen FC Twente donderdagavond dan ook een bijzonder affiche zijn. De aanvaller staat volgens de data van SciSports tegenover misschien wel zijn ideale opvolger. Volgens het voetbaldatabureau heeft Rots namelijk een Similarity van 99% met de speelstijl van Tadic. Beiden worden omschreven als een klassieke buitenspeler, die veelvuldig kansen creëert vanuit balbezit vanaf de flanken. Zowel Tadic als Rots is veel op de flanken te vinden, geeft graag voorzetten en staat er niet om bekend om veelvuldig van buiten het strafschopgebied op doel te schieten.

Dusan Tadic en Daan Rots beschikken over dezelfde speelstijl.

Hoewel Tadic de afgelopen jaren van grote waarde is geweest op Champions League-niveau, doet Rots qua Skill niet heel veel onder van de Servisch international (111 interlands). Waar Tadic een gemiddelde van 72,9 heeft, beschikt Rots over een Skill van 69,4 en heeft hij een Potential van 75,2. De rechtsbuiten van FC Twente heeft zodoende voldoende talent om de komende jaren door te groeien naar het niveau van Tadic.

De ontwikkeling in Skill van Daan Rots en Dusan Tadic.

Het grootste verschil tussen beiden is de positie. Waar Tadic bij Fenerbahce voornamelijk vanaf links acteert, is Rots een echte rechtsbuiten. Een groot nadeel hoeft dit niet te zijn. Tadic speelde 40 van zijn 85 wedstrijden voor FC Twente als rechtsbuiten en maakte later in de Premier League en bij Ajax naam als aanvallende middenvelder annex linksbuiten. Voor Tadic kan het donderdagavond in De Grolsch Veste dus voelen dat hij een jongere versie van zichzelf ziet spelen in het shirt van FC Twente.

Lihat jejak penerbit