Feyenoord blikt met mini-docu terug op de reis naar Lissabon in 1963 | OneFootball

Feyenoord blikt met mini-docu terug op de reis naar Lissabon in 1963 | OneFootball

Icon: FR12.nl

FR12.nl

·22 de outubro de 2024

Feyenoord blikt met mini-docu terug op de reis naar Lissabon in 1963

Imagem do artigo:Feyenoord blikt met mini-docu terug op de reis naar Lissabon in 1963

Feyenoord reist deze week naar Lissabon, wat doet denken aan de historische reis van het legioen met de Groote Beer en de Waterman in 1963. Supporter Louis Groeneweg verkocht destijds zijn racebaan om mee de boot op te kunnen, zo vertelt hij in een Special ter terugblik op de ontmoeting tussen Benfica en Feyenoord van toen. Ook Frans Bouwmeester, die in Portugal als speler op het veld stond, deelt zijn herinneringen. De Special bekijk je op Feyenoord One.

"Het is nog nergens in de wereld voorgekomen dat twee grote schepen een voetbalwedstrijd gaan bezoeken", vertelt Groeneweg trots. "Er zaten honderden passagiers aan boord en allemaal mensen stonden ons uit te zwaaien." Van Rotterdam tot aan Hoek van Holland stonden de kades vol met mensen die de fans wilden begroeten. "Ik was eigenlijk te laat met inschrijven, maar toen kwam er een tweede boot bij en kon ik wel een plekje vinden. Ik heb mijn gigantische racebaan verkocht voor 350 gulden en daar kon ik de reis van betalen. Ik moest ook spijbelen van school."


Vídeos OneFootball


"Het was een hele grote belevenis voor mij als jochie van veertien jaar", vertelt de supporter nu ruim zestig jaar later. Bouwmeester herinnert zich ook de mooie gebeurtenis en denkt direct aan het moment van aankomst in Portugal. "Toen de supporters aankwamen in Portugal, konden we de muziek al horen, maar de boot zelf nog niet. Die zat achter een grote rots en toen hij daar achter vandaan kwam, dat was zeer indrukwekkend."

Bij aankomst werden de supporters ontvangen door de spelers zelf. Dat maakte op de destijds 14-jarige Groeneweg ook veel indruk. "Je kijkt je ogen uit. Normaal moet je de spelers zelf opzoeken, maar nu hadden ze ons opgezocht. Dat was een heel evenement op zichzelf." Bouwmeester vond het ook echt een onvergetelijk moment. "Er waren wel spelers zo geëmotioneerd dat ze zeiden: dit hadden we eigenlijk niet moeten doen. Maar ik vond het geweldig. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en er waren ontzettend veel Rotterdammers. Het was grandioos."

Saiba mais sobre o veículo