Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje zwelt aan: 'Het is pijnlijk' | OneFootball

Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje zwelt aan: 'Het is pijnlijk' | OneFootball

Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·16 de outubro de 2024

Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje zwelt aan: 'Het is pijnlijk'

Imagem do artigo:Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje zwelt aan: 'Het is pijnlijk'
Imagem do artigo:Kritiek op Ronald Koeman bij Oranje zwelt aan: 'Het is pijnlijk'

© IMAGO

Het Nederlands elftal presteert in de tweede periode onder leiding van bondscoach Ronald Koeman nog niet naar behoren, zo stelde Sjoerd Mossou maandagavond bij Voetbalpraat op ESPN. De columnist van Algemeen Dagblad is van mening dat het Koeman niet lukt om de 'nodige vastigheid' in zijn selectie te krijgen. Oranje stelde afgelopen interlandperiode teleur tegen Hongarije (1-1) en Duitsland (1-0 verlies).


Vídeos OneFootball


Oranje wist tijdens de interlands tegen Hongarije en Duitsland niet te imponeren. In Boedapest had Nederland wel het betere van het spel, maar moesten Koeman en consorten genoegen nemen met een gelijkspel. Teleurstelling en schaamte overheerste vervolgens na het uitduel met Duitsland. Het optreden van Oranje werd in de media echter ook als 'wanvertoning' aangemerkt.

Mossou wond er bij ESPN dinsdagavond geen doekjes om. "Ik vind het pijnlijk dat Koeman het op geen enkele manier stabiel weet te krijgen", begon de journalist. "We zijn nu twee jaar onderweg met Koeman. Als je ziet hoe ongelooflijk wisselvallig het is geweest. Dan zie je zo weinig vastigheid in het team ontstaan. Nog steeds niet. Dat is ergens wel pijnlijk."

Volgens Mossou lukte het Louis van Gaal, de voorganger van Koeman bij Oranje, wél om de nodige vastigheden in het Nederlands elftal te slijpen. "Niet om alles wat hij deed te romantiseren, maar Van Gaal heeft geen wedstrijd verloren met deze spelersgroep", stipte Mossou aan. "Het voetbal was niet aantrekkelijk. Daar hebben we niet van genoten, maar Van Gaal zag wel heel snel: dit team moet je heel veel houvast geven. Je moet ze heel duidelijke opdrachten geven, want anders dan is het te kwetsbaar. Je ziet nu wel, iedere keer opnieuw, dat dat zo blijkt te zijn. Als je met dit team van eigen kracht uitgaat, en je laat ze zelf dingen oplossen, dan krijg je dus dit. Te vaak."

Koeman hoeft echter niet te vrezen voor zijn baan bij Oranje, zo meldde Jeroen Stekelenburg in de Voetbalpodcast van NOS. Een vertrek van Koeman is totaal niet aan de orde binnen de KNVB, dat hem na het WK 2022 voor de tweede keer aanstelde als eindverantwoordelijke voor Oranje. "De feiten zijn wat ze zijn: Koeman is bondscoach van het Nederlands elftal en blijft dat voorlopig. Hij zit heel stevig in het zadel", aldus Stekelenburg.

De KNVB ging in februari 2018 voor het eerst in zee met Koeman als bondscoach, nadat Oranje zich onder leiding van Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat niet had weten te plaatsen voor twee opeenvolgende eindrondes. Hoewel Koeman zich met het Nederlands elftal wel kwalificeerde voor het EK 2020 (dat uiteindelijk in de zomer van 2021 plaatsvond), stond de 61-jarige oefenmeester tijdens dat eindtoernooi niet langs de lijn.

Koeman verruilde in de zomer van 2020 namelijk Oranje voor Barcelona, waar hij als speler tussen 1989 en 1995 ook actief was. Een droom die uitkwam, maar na ruim een jaar eindigde in een ontslag. In januari 2023 trad Koeman weer in dienst bij de KNVB als bondscoach van Oranje, waar hij Van Gaal opvolgde. Nederland plaatste zich voor het EK en bereikte afgelopen zomer de halve finale. In de Nations League staat Oranje op slechts vijf punten uit vier duels en moet Koeman alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het internationale toernooi.

Saiba mais sobre o veículo